Yksityiskohta Albert Edelfeltin maalauksesta Turun akatemian vihkiäiset 1640 (1904, Helsingin yliopiston juhlasali)Yksityiskohta Ruotsin kuninkaan Birgerin suojeluskirjeestä Karjalan naisille vuodelta 1316 (Kansallisarkisto)Yksityiskohta Suomen kansan vanhat runot –kirjasarjan selkämyksestä. (Suomalaisen kirjallisuuden seura)Yksityiskohta Edith Södergranin omakuvasta (1911, Svenska Litteratursällskapet i Finland)Huittisten hirvenpää (Suomen kansallismuseo)Yksityiskohta Albert Edelfeltin maalauksesta Kuningatar Blanka (1877, Ateneumin taidemuseo)Kuva näytelmästä Mumintrollet och kometen (1949, Svenska Teatern)Suomen Kansallisteatterin suuri näyttämöKuva baletista Pessi ja Illusia (1952, Suomen Kansallisooppera)

» Etusivu

Tervetuloa tutustumaan kansallisiin kulttuurilaitoksiin!

 
Mikä Kulttuurin laajakaista?

Kulttuurin laajakaista on toimintamalli kulttuurin ja kulttuuriperinnön opettamiseen ja opiskeluun eri oppiaineisissa. Kulttuurin laajakaistalla oppimisympäristöinä toimivat kansalliset kulttuurilaitokset. Kulttuurilaitoksissa on mahdollisuus elämykselliseen, kokemukselliseen ja tutkivaan oppimiseen. Toimintamalli kehitettiin ja sitä toteutettiin Kulttuurin laajakaista -hankkeessa vuosina 2004-2012 (lue lisää hankkeesta sivun alalaidasta).

Mikä kulttuurilaitos olisi ryhmällesi sopivin käyntikohde? Ota yhteyttä kulttuurilaitoksen kouluyhteistyöstä vastaavaan henkilöön ja suunnittele ryhmällesi sopiva opintokäynti. Tältä sivustolta löydät materiaalia opintokäynnin toteuttamisen tueksi. Materiaalia voi hyödyntää myös ilman käyntiä kulttuurilaitoksessa.

Kansalliset kulttuurilaitokset


Oppimateriaali

Tältä sivustolta löytyy materiaalia, jota voi hyödyntää opintokäynnin suunnittelussa. Materiaali sisältää:

  • Ennakkotehtäviä kuhunkin kulttuurilaitokseen
  • Aikataulumalleja, joita voi hyödyntää opintokäynnin suunnittelun pohjana. Kulttuurilaitoskohtaisiin ennakkotehtäviin ja aikataulumalleihin pääsee kätevimmin tutustumaan kartan kautta.
  • Kansalliset kulttuurilaitokset - kirjan (pdf.) .
  • Henkilögallerian. Tutustu kulttuurilaitoksiin ennakolta niihin liittyvien henkilöiden kautta.

Sivuilta löydät myös tietoa siitä, miten Kulttuurin laajakaistan toimintamalli soveltuu perusopetuksen, lukion sekä ammatillisten oppilaitosten opetukseen. (Kulttuurin laajakaista ja opetussuunnitelmat)

Materiaali on suunnattu 7-9 luokkien, lukioiden ja ammatillisten oppilaitosten opiskelijoille. Opintokäyntejä kansallisiin kulttuurilaitoksiin on kuitenkin tarjolla kaiken ikäisille oppijoille.

Kulttuurin laajakaista -hanke (2004-2012)

Kulttuurin laajakaista -hankkeessa kehitettiin kouluille ja oppilaitoksille suunnattu toimintamalli kulttuuri- ja kulttuuriperintökasvatukseen. Toimintamalliin kuuluivat  järjestetyt opintokäynnit kulttuurilaitoksiin oppilas- ja opiskelijaryhmille. Lisäksi hankkeessa tuotettiin aineistoa sekä järjestettiin koulutustilaisuuksia opettajille. Hankkeessa ovat olleet mukana kaikki yhdeksän kansallista kulttuurilaitosta sekä Opetushallitus. Vuodesta 2010 hanketta hallinnoi Suomen Kulttuuriperintökasvatuksen seura. Hanketta ovat rahoittaneet Suomen kulttuurirahasto, Svenska Kulturfonden, Konstsamfundet, FILI, opetus- ja kulttuuriministeriö ja ympäristöministeriö.

Lisätiedot:
Hanna Lämsä
hanna.lamsa (@) kulttuuriperintokasvatus.fi
puh. 040 128 0818

Kulttuurin laajakaistan loppuraportti löytyy tiedotteesta sivun oikeasta ylälaidasta!

19.12.2012
Kulttuurin laajakaistan loppuraportti on ilmestynyt
LUE RAPORTTI TÄÄLLÄ
Lue lisää »

27.08.2012
Kulttuurin laajakaistan hanke on päättynyt. Ovet kulttuurilaitoksiin ovat kuitenkin yhä auki!
Ota yhteyttä teitä kiinnostavan kulttuurilaitoksen koulu- tai yleisöyhteistyöstä vastaavaan henkilöö...
Lue lisää »

18.02.2012
UUTTA KEVÄÄLLÄ 2012 ! /NYTT PÅ VÅREN 2012 !
Kulttuurin laajakaistan uusi kokeilu Kulttuuriseikkailu - hyvää elämää etsimässä käynnistyy keväällä...
Lue lisää »

20.09.2011
Ovet auki kansallisiin kulttuurilaitoksiin!
Tervetuloa Kulttuurin laajakaistalle.
Lue lisää »

Tiedotearkisto »